Dins de l'entitat premiada tenen cabuda les activitats del Cineclub del Centre de Lectura de Reus.
El Centre de Lectura de Reus ha estat reconegut amb el Premi Nacional de Cultura 2013 per la seva trajectòria i la feina feta al llarg dels seus 154 anys d'història al servei de la cultura i la societat reusenca i catalana. El Centre suma la naturalesa patrimonial per la conservació i difusió dels seus fons bibliogràfics i la voluntat de generar dinàmiques amb una programació d’activitats rica i plural, a més de participar en projectes experimentals de caràcter didàctic. Aquest passat dimarts dia 7 d’octubre va ser lliurat el guardó en un acte celebrat al Saló del Tinell de Barcelona, va recollir el premi l’actual president de l’entitat Xavier Filella Fargas, qui va estat acompanyat pel director del Teatre Lliure i soci de l’entitat, el reusenc Lluís Pasqual. Els premis Nacionals de Cultura estant organitzats pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CONCA).
El jurat composat per: Pablo Sancho, del Cineclub Vilafranca (guanyador del premi Jose Maria Nunes al millor cineclub 2011), Joan Puigdollers del Cineclub Vic (guanyador del premi Jose Maria Nunes a la millor programació de cinema català 2011) i Meritxell Bragulat, Directora de la Mostra de cinema àrab i del mediterrani de Barcelona, s’ha reunit per a deliberar el dia 19 de setembre de 2013 a les 17h a la seu de la FCC. Els premis que s'atorgaven són:
MILLOR CINECLUB 2012.- Dotat amb 3 programacions en 35mm/DVD/BR facilitat per la distribuïdora GOLEM
MILLOR PROGRAMACIÓ DE CINEMA CATALÀ.- Premiat amb dues programacions en DVD de cinema català de qualsevol distribuïdora
MILLOR CINECLUB JOVE (10 Anys o menys).- Premiat amb dues programacions en DVD del catàleg CINESUD
Les associacions i cineclubs de diferents països del mediterrani que vam participar de la 1a Trobada de Cineclubs del Mediterrani el cap de setmana del 24 i 25 de maig, vam arribar a algunes conclusions i compromisos que vam recollir en el que hem anomenat la “Carta de Barcelona” i que us reproduïm en la seva versió original.
Centre Cívic La Sedeta
Le défi de la distribution de films du monde arabe
Les ciné-clubs dans le cadre de la Méditerranée ont une trajectoire historique entre 50 et 80 ans. Pendant ce temps, ils sont devenus une option pour la projection des films de qualité face aux propositions plus commerciales.
Pour diffuser les expériences des associations du public et travailler ensemble sur des projets futurs de promotion et distribution des films dans notre région, nous organisonscet événement international qui aura lieu entre le 23 et le 27 mai 2013 à la ville de Barcelone. Des tables rondes seront organisé a fin de trouver des projets communs entre les représentants des ciné-clubs de la Méditerranée. La réunion aura comme axe principal la distribution de films entre les pays riverains de la Méditerranée participants à la réunion.
La primavera ens ha arribat amb una bona notícia, que pensem també ho pot ser per a tots vosaltres. La Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals ha decidit donar suport econòmic a la distribució de la pel•lícula catalana Ventre Blanc.
Cal dir que nosaltres hem estat els primers que no confiàvem massa en que els termes pel•lícula de ficció i cultura popular fossin gaire conciliables, donades les experiències anteriors. Però, hem de confessar que ens havíem equivocat, Ventre blanc és una producció poc habitual, d’alta qualitat cinematogràfica, realitzada amb un equip petit i mitjans migrats, que, a més, es mira la cultura popular amb ulls del segle XXI. Ha estat realitzada per en Jordi Lara, periodista, escriptor, músic i compositor que, amb aquest film, entra en el cinema, no solament dirigint-la, sinó composant-ne també la banda sonora.
El film té un discurs que, partint de tres homes que porten els caps grossos de Vic, transcendeix aquest món lúdic per acostar-nos a persones que intenten viure la seva vida, malgrat les limitacions, les tensions i els amors i desamors engendrats per la nostra societat postmoderna i neoliberal. Amb tocs fellinians i una pàtina de Tarkovski, en una capital d’Osona entranyablement vella, laberíntica i sense boira, el director és capaç de fer interpretar el seu propi paper a personatges que ens arriben a commoure profundament perquè, entre tots, es plantegen aquelles preguntes que, en algun moment, tots ens hem fet, però ells les responen d’una manera gens habitual.
Del que estem segurs, és que aquest és un film de cineclub, que pot servir, alhora, per crear sinèrgies amb d’altres entitats com les colles geganteres o, d’altres, interessades en la cultura popular. També que l’aportació de la Direcció General de Cultura Popular us pot facilitar molt la programació d’aquest film, perquè només haureu de pagar 50€+IVA, fins i tot comptant amb la presència del director i d’algun dels protagonistes.
Per si no us hem convençut, aquí us adjuntem l’escrit d’en Quim Crusellas del Cineclub Vic que l’ha projectada, no una vegada, sinó tres i, sense subvenció !!! seguiu llegint!!!!