Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Federació Catalana de Cineclubs :: Notícies

Titular notícies

Divendres 17 Juliol 2015
Els Amics del Cinema de la Vall de Ribes són el cineclub amfitrió de la trobada anual dels cineclubs federats, conjuntament amb la Federació catalana de cineclubs organitzen la jornada d'enguany en la qual també tindrà cabuda l'oci i la vida familiar.

Hem aconseguit descomptes per poder venir el dia abans i passar el cap de setmana per gaudir de l'entorn natural i del patrimoni cultural de la Vall de Ribes.

Esperem que vingueu amb família i acompanyats i que a banda de fer cineclubisme, us ho passeu bé.

Teniu el programa general de la Jornada al PDF adjunt,

Inscriu-te a la jornada cineclubista de Ribes de Freser

Dimarts 9 Juny 2015
A la barra horitzontal del nostre menù trobareu un nou apartat que hem anomenat "programes". Trobareu les diferents propostes de programaciò que la FCC ofereix. hem dividit els apartats en: LA PEL.LÍCULA DELS CINECLUBS, CINEMA FAMILIAR, ALTRES PROPOSTES, PER ESTRENAR, CINEMA ETNOGRÀFIC CATALÀ, i CINESUD.

Esperem que la nova secciò us ajudi a programar els vostres cineclubs

Dimecres 27 Maig 2015
Fins ara la historiografia ha situat les arrels del cineclubisme a Catalunya a la fi de la dècada dels anys 20 quan des de la revista MIRADOR, setmanari literari i polític de tendències esquerranes i catalanistes, es posa en marxa les “Sessions Mirador”, projeccions destinades a l'estrena de films importants culturalment i de pel·lícules maleïdes a nivell comercial1. En Josep Palau, al capdavant de la secció de crítica de la revista i conjuntament amb el Barcelona Film Club (fundat al febrer del 1929) organitzava les projeccions. A la junta del Barcelona Film Club participaven personatges de la intel·lectualitat barcelonina com Santiago Rusiñol, Miquel Utrillo, Maria Casanovas, Carles Soldevila i Mary Cruz Morales. D'entre les personalitats que assistien habitualment a les sessions Mirador hi havia Guillem Díaz-Plaja, Carles Riba, Alexander Plana, Josep Dalmau, el Doctor Corachan o el Mestre Enric Morera. La primera sessió, el 29 d'abril de 1929 va oferir un programa amb tres films: La dama de las camelias(1907), un film d'avantguarda Cinq minutes de cinéma pur (Henri Chomette - 1926) i un film de repertori, Margheritte Gautier (Fred Niblo – 1927).
 
Ja hi havien algunes senyals de que l'activitat cineclubista a Espanya va ser anterior a les primeres sessions MIRADOR i inclús a les projeccions del Cineclub Español de 1928 a la Residencia de estudiantes de la ma de Don Luís Buñuel. Ara, grácies a Filmoteca de Catalunya i a la digitalització de les seves publicacions podem compartir amb vosaltres elnúmero 269 de la revista "Arte y cinematografía" d'agost de 1923 i de l'article "El club Cinematográfico". Allá podem llegir:

"Una pléyade de gente joven, entusiastas admiradores del VII arte, acaban de fundar e instalar en nuestra ciudad, en la barriada de Horta, el primer club cinematográfico de España. obra meritísima y que solo elogios merece."

Es fa esment a que com les coses han anat tant bé, ja han obert delegacions a Badalona i a Castelló de la Plana.

De les fotografies, seria interesant demanar als investigadors locals poder situar els edificis.

Que els orígens del cineclubisme han estat més populars que burgesos no ens ha d'extranyar tant, i ja Felipe Macedo ha documental activitat cineclubista a Franca amb l'associació cinematográfica "Cinema du peuple" al 1913. Activitat de caire obrer i anarquista que prenia el cinema com una eina d'emancipaci{o de classe. D'entre els films que van projectar, un parlant de la Setmana Trágica a Barcelona i el rol de Ferrer i Guardia.

És molt raonable pensar que, a Catalunya, amb una important activitat obrera i anarquista, el cinema hagués estat també utilitzat per associacions de cinema de caire proletari. De moment ja tenim la imatge de l'article del que seria fins avui el primer cineclub a Espanya al 1923.

La informació és del bloc "Cróniques cineclubistes": http://croniquescineclubistes.blogspot.com/2015/05/origens-del-cineclubisme-catala-semblen.html 

Dimecres 27 Maig 2015
Dins el marc de les trobades habituals de programadors organitzades per la Federació catalana de cineclubs, el dia 23 de maig va tenir lloc a Granollers la 3a trobada de programadors de cineclubs amb la següent ordre del dia. 

Matí: Centre Cultural de Granollers 
9,30h.- Recepció i acreditació 
10,00h.- Projecció de dos films           
10h-11:20h Projecció AVANTI POPOLO
Michael Wahrmann, Brasil, 2012, 72 min.
Sinopsi:
A través de la recuperación de imágenes de Super 8 capturadas por su hermano durante la dictadura de los 70, André intenta revivir los recuerdos de su padre que ha estado esperando a su hijo desaparecido más de 30 años.
Tràiler: https://vimeo.com/116770948
Més informació: http://www.zumzeig-cine.eu/distribucin/catalogo/avanti-popolo.html
 
11:40-13:15  Projecció SILVERED WATERS. SYRIA SELF PORTRAIT (Aigües platejades)
Wiam Bedirxan, Ossama Mohammed, Síra, 2014, 93 min.
Sinopsi:
En Siria, los youtuberos filman y mueren cada día. Otros matan y filman.
En París, Ossama Mohammed sólo puede filmar el cielo y montar imágenes de Youtube, guiado por el amor indefectible que siente por Siria. De esta tensión entre la distancia, su país y la revolución, ha nacido un encuentro: una joven cineasta Kurda de Homs le chateó “Si tu cámara estuviera en Homs, ¿qué filmaría? La película es la historia de este reparto.
Tràiler: https://youtu.be/CPaERAgs2uY
Més informació:  http://www.pacopoch.cat/syriaselfportrait/
13:15h-14h: Comentaris i propostes
14:15h: Dinar
 
Gràcies a:
Cineclub de l'Associació Cultural de Granollers
per acollir-nos :
Distribuïdores Paco Poch i Zumzeig per cedir-nos el material per al visionat
 

Dimecres 27 Maig 2015
Hi ha pel·lícules de qualitat, presents a Festivals internacionals de prestigi que no s’estrenen a les sales comercials, i que fins i tot han estat premiades. Amb tot, no interessen als distribuïdors comercials, i conseqüentment no tenen l’oportunitat d’arribar al públic. Una franja de públic, àvida d’un cinema especial,  mereix gaudir de pel·lícules diferents.
Des de la Federació Catalana de Cineclubs, amb la complicitat de diversos cineclubs i de la Filmoteca de Catalunya, proposem un circuit per aquests títols inèdits i sense estrena comercial a Espanya, i que es presentarien en exclusiva, en versió original subtitulada.  Amb una freqüència d’un film cada trimestre, aquests cineclubs es comprometen a projectar les primeres quatrepel·lícules del projecte, amb la convicció d’anar sumant punts d’exhibició.
 
Una vegada més, la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya i la Federació Catalana de Cineclubs s’han unit per donar a conèixer al públic cineclubista una de les pel.lícules més aplaudides pel públic de la Mostra a la darrera edició.
 
En aquesta ocasió la pel.lícula escollida és “Els terrats” la darrera pel.lícula del realitzador argeliá Merzak Allaouache, el director de la cèlebre “Bab El oued city”. Presentada en première a la 70ª edició del Festival de Venècia (2013) i recentment estrenada a França amb molt bona acollida per part de la crítica (6 de maig del 2015).
 

Feed RSS de notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016



PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016