Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Federació Catalana de Cineclubs :: Notícies

Titular notícies
Dimarts 15 Desembre 2020

En el panorama de festivals que al llarg de l’any es celebren a Catalunya, la darrera cita imprescindible es el REC de Tarragona. Un festival dedicat a les òperes primes que ha arribat a la seva vintena edició en un 2020 tant impredictible que fins un parell de setmanes abans de l’inici del festival, el 2 de desembre, no es sabia si es podria celebrar presencialment. Per sort, els cinemes van reobrir a tota Catalunya i el REC es va poder celebrar en format presencial (tot i que a través de Filmin s’ha pogut seguir part del festival de manera online).

Una de les novetats més significatives que presentà la edició 20 del REC és la incorporació per primera vegada d’un jurat cineclubista, substituint al tradicional jurat de la crítica. La creació d’aquest jurat és un reconeixement a la tasca que fan els cineclubs en la distribució i exhibició d’un tipus de films que tenen grans primeres finestres com el REC però que, sovint i malauradament, no troben després suficients canals per a la seva difusió.

El primer jurat cineclubista, creat amb vocació estatal, ha estat integrat per tres components: Ander Gisasola, del Kresala Cinekluba de Donosti; Óscar Iglesias, del Cineclube Padre Feijoo, de Ourense; i jo mateix, Pablo Sancho, representant a la Federació Catalana de Cineclubs.

Tres realitats geogràfiques diferents però comunes en les formes. La llunyania és només en quilòmetres, doncs les experiències compartides del dia a dia dels cineclubs si no idèntiques, son molt semblants. A les sobretaules, com a plat principal la gestió de les entitats en plena pandèmia per la Covid-19, ja que les particulars gestions dels governs autonòmics varien en funció dels seus criteris, a vegades difícils d’entendre. Per exemple, a Galicia, els esdeveniments culturals no poden tenir més de 30 persones de públic, independentment de l’aforament de les sales i espais.

Pel que fa al festival, la feina del jurat cineclubista era valorar les onze pel·lícules que conformaven la secció òpera prima. Títols procedents d’Europa principalment però amb presència llatinoamericana y asiàtica.

El jurat cineclubista va decidir lliurar dos premis: una menció i el premi a la millor pel·lícula:

Premi a la millor pel·lícula del jurat cineclubista

El jurat cineclubista ha volgut premiar una pel·lícula que representa valor com el compromís més enllà de la pròpia obra cinematogràfica, enfocant temes de caràcter social i humà, generant preguntes a debats latents a l’actualitat, sense renunciar a un interès per l’estètica i una posada en escena que uneix una crua denuncia als abusos sexuals en l’esport d’elit i una perfecció plàstica no habitual en una òpera prima.

El premi és per "Slalom" de Charlène Favier.

Menció especial

El jurat cineclubista ha decidit atorgar una menció especial a una pel·lícula que pot córrer el risc de passar desapercebuda i que hauria de trobar en el canal dels cineclubs un circuit adequar per a la seva distribució.

A més, volem reconèixer un discurs en favor de la sororitat intergeneracional i una veu personal i alhora universal que s’afegeix al panorama de noves realitzadores d’Amèrica Llatina.

La menció és per a El alma quiere volar de Diana Montenegro.

En la conversa van quedar altres títols interessants a destacar com la grega Apples, candidata del seu país als Oscar, la francesa Gagarine, que es va emportar el premi del Jurat Jove, la britànica Mogul Mowgli, guanyadora del premi del Jurat Internacional i l’espanyola El arte de volver.

L’estranyesa de viure un festival de cinema respectant les obligatòries mesures de distància social en un lloc propici a les relacions humanes gràcies a la calidesa de les sales de cinema i el bon humor cinèfil, no va ser un impediment per tal de teixir els inicis d’una futura i fructífera relació de les comunitats cineclubistes de Catalunya, País Basc i Galicia, ponts que es començaran a construir en l’imminent 2021.

Pablo Sancho
Federació catalana de cineclubs

Divendres 11 Desembre 2020

Divendres 4 Desembre 2020
O Fim do Mundo del director Basil da Cunha guanya el gran premi del Festival de Cinema Caminhos a Coimbra i el premi Don Quijote de la Federació Internacional de Cineclubs.

O Fim do Mundo és una ficció sobre la vida dels joves d'un barri popular de Lisboa format per originaris de Cabo Verde. El protagonista, Spira, torna al barri després de passar vuit anys en un correccional, allí es troba amb els amics, Giovani i Chandi, que passen el temps entre festes i tripijocs. Els joves entren en conflicte amb el cap local de la droga. Mentrestant les excavadores comencen a derruir el barri que es objecte d'una restructuració urbanística.

El jurat de la Federació Internacional de Cineclubs format per Julia Brow (Planet B Film Club, London) Vítor Ribeiro (Cineclube Joane, Portugal) i Víctor Feliu (Cineclub de Cambrils) ha destacat d'O Fim do Mundo la qualitat dels actors no professionals, el dinamisme de la càmera en mà que en segueix les evolucions, la expressivitat dels primers plans que transmeten molt més que paraules i la fotografia que crea una atmosfera nocturna claustrofòbica d'acord amb el desenllaç de la història.


trailer: https://vimeo.com/447867804








 

Divendres 4 Desembre 2020
La Federació catalana de cineclubs participa del programa de formació per a públics escolars en el marc de "Filmoteca per a les escoles" organitzat per Filmoteca de Catalunya.

La sessió que tenim encarregada es diu "El so i la música al cinema". Podeu consultar aquí el catàleg de les sessions i fer-ho arribar també a les escoles del vostre municipi per tal coneguin el programa que s'ofereix a totes les escoles de Catalunya.


Divendres 4 Desembre 2020
27th L’Alternativa Independent Film Festival -2020
Premi Don Quixot de Llargmetratge Internacional
Del 16 al 29 de novembre 2020- Barcelona
Voldria en primer lloc agrair a la Federació Catalana de Cine-Clubs per haver-me escollit per representar a la FICC dins del jurat d’aquest Premi de l’Alternativa Film Fest. Així mateix agrair el tracte rebut de l’organització del Festival, en especial al coordinador de jurats Pere Sastre, i a les directores Cristina Riera i Tess Renaudo.

Per mi ha estat una experiència nova i molt enriquidora, que m’ha permès veure des de dins un Festival de llarga trajectòria i amb un abast internacional. En aquest any de la pandèmia, les previsions inicials eren de fer un festival meitat presencial i meitat on-line però finalment es va anular la part presencial i només es van fer activitats on-line; fins i tot el lliurament dels premis es va fer on-line a Youtube.

Només el documental de cloenda EPICENTRO del director austríac Hubert Sauper es va projectar als cinemes Maldà de Barcelona, sessió a la qual vaig ser invitat per l’organització i a la qual vaig poder assistir.

El jurat el formàvem 3 persones: Shantosh Pathare de l’Índia, Dakota Hons Gigg de Nova Zelanda i jo mateix. Deixo algunes dades i enllaços al final per si són d’interès. Pere Sastre va coordinar les trobades on-line, que van ser diverses, primer per a fer les presentacions dels diferents membres i establir un mínim esquema de funcionament. En una altra reunió, ens van saludar també les directores del festival Cristina i Tess. Vam fer una grup de whatsapp per a facilitar el contacte fora de les trobades de videoconferència. I finalmentvam fer la deliberació en una altra sessió on cada membre va presentar una llista prioritzada de 3-4 films després de fer el visionat dels 10 films de l’apartat de Llargmetratges Internacionals, que comprenien tant documentals com films de ficció.

Vam valorar molt positivament els films seleccionats pel festival, que vam trobar d’una gran qualitat, amb una gran diversitat de temàtiques escollides, i de diverses zones del món. Temes de gran actualitat i moltes d’elles poc conegudes o directament desconegudes.

L’entesa va ser bastant fàcil, donat que 2 membres vam prioritzar “El año del descubrimiento” en primer lloc. I com a menció especial vam posar-nos d’acord en “A Fevre”, en valorar les seves qualitats a més de ser un film de ficció i situat a l’Amèrica del Sud.

Transcrivim l’acta de la deliberació del jurat:

El jurat del Premi Don Quixot de la 27a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Dakota Hone Gibbs, Salvador Matas Borrut i Santosh Pathare, reunit el 25 de novembre de 2020, ha acordat per unanimitat concedir el Premi Don Quixot de Llargmetratge Internacional a El año del descubrimiento, de Luis López Carrasco (Espanya, Suïssa). Un film que explora el passat a través del present i viceversa, i que fa servir les paraules dels mateixos protagonistes per mirar d’entendre on i quan es va originar la precarietat amb què viuen bona part dels espanyols. Ens parla d’allò universal a partir de fets locals que de vegades ja hem oblidat.

El jurat també ha decidit concedir una menció especial a A Febre, de Maya Da-Rin (Brasil, França, Alemanya). Evitant el paternalisme i els estereotips, aquesta pel·lícula ens apropa a les condicions actuals de vida de les poblacions indígenes de l’Amazonia, i ens mostra com afronten les contradiccions de la seva vida, el seu entorn familiar i la seva cultura.

Membres del jurat:
  • Shantosh Pathare. Assistent regional de la Federació de Societats Cinematogràfiques a l’Índia per a la Regió Occidental i secretari de Prabhat Chitra Mandal,(  http://www.prabhatchitramandal.org) una important societat cinematogràfica índia. També és crític de cinema i editor de la revista Vaastaw Roopwani. Ha produït el film The Tale of Natives.
  • Dakota Hons Gibbs S. President de la Societat Cinematogràfica de Canterbury (Nova Zelanda) (Zelanda) https://www.canterburyfilmsociety.org.nz/ i membre del comitè de direcció de la Federació de Societats Cinematogràfiques de Nova.
  • Salvador Matas Borrut. Tresorer del Cineclub ACTE (Cambrils).

OFICIALS. LLARGMETRATGES INTERNACIONALS.

Deu llargmetratges internacionals a competició amb propostes que juguen amb la ficció, l’assaig, l’híbrid i l’inesperat.

1) El año del descubrimiento [Spain/ 2020/ Dir :Luis Lopez Carrasco ]
2) The Fever [ Brazil,France,Germany/ 2019/ Dir :Maya Da-Rin]
3) A shape of things to come [ USA /2020 / Dir : Lisa Maria Malloy, J.P.Sinadecki]
4) Camagroga [ Spain/ 2020/ Dir: Alfonso Amador]
5) Fauna [ México , Canada/2020/ Dir: Nicolas Pereda]
6) Merry Christmas ,Yimu [Sweden ,Serbia/2020/ Dir: Mladen Kovacevic]
7) Oeconomia [ Germany / 2020/ Dir : Carmen Losmann]
8) Petit Samedi [ Belgium/ 2020 / Dir : Paloma Sermon Dai]
9) Sun Inside [Brazil/ 2019/Dir: Jo Serfaty]
10) Victoria [ Belgium/ 2020/ Dir :Sofie Benoot, Liesbeth De Ceulaer, Isabelle Tollenaere]

PALMARÈS DEL FESTIVAL

MEMBRES DELS DIFERENTS JURATS

LLARMETRATGES INTERNACIONALS

LLIURAMENT DE PREMIS

Cambrils 1 de desembre de 2020-12-01
Informe elaborat per Salvador Matas Borrut

Feed RSS de notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016



PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016