Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Federació Catalana de Cineclubs :: Notícies

Titular notícies

Dijous 30 Març 2017
Cineclub Vic comença un nou cicle marcat pel cinema català, la música i els festivals

Cineclub Vic formarà part del D’A TOUR 2017, les sessions itinerants del Festival de cinema d’autor de Barcelona
5.600 espectadors durant el 2016


L’entitat es planteja un canvi dels seus horaris

Dimarts 4 d’abril Cineclub Vic comença un nou cicle de cinema amb les millors propostes del cinema actual i sessions de cinema clàssic. El tret de sortida el donarà Hirozaku Kore-eda, un habitual de Cineclub Vic, amb la seva última pel·lícula: Después de la tormenta.

Aquest cicle està marcat per tres grans eixos. El cinema català hi serà molt present amb les projeccions de Callback, de Carles Torras; La mort de Lluis XIV, que comptarà amb la presència del seu director, Albert Serra; i La pols en sessió de dijous, que comptarà amb la presència de tot l’equip tècnic. D’altra banda, als voltants de Sant Jordi, s’ha programat una sessió especial de cinema català amb La plaça del diamant, amb presentació a càrrec de la Filmoteca de Catalunya.

Durant aquest cicle s’han programat tres clàssics del cinema musical dins de les sessions de Filmoteca de Catalunya: All That Jazz, Brigadoon i West Side Story.

Cineclub segueix col·laborant amb diversos festivals d’arreu del territori durant els propers mesos. Una setmana abans que comenci el Voll Damm Festival de Jazz de Vic es projectarà Born to Be Blue; es projectarà un dels films guanyadors del Festival Nits de cinema oriental: Old Stone i aquest any, com a novetat, Cineclub forma part del D’A Tour 2017, les sessions itinerants del Festival de cinema d’autor de Barcelona. Es projectaran dos films del festival: Harmonium i In Bed With Victoria, aquesta última en dijous i amb entrada gratuïta.

Altres pel·lícules del cicle seran Captain Fantastic, dins de les activitas de la Universitat d’estiu; El dia més feliç a la vida d’Olli Mäki; i una sessió sobre el poble Sahrauí a Gurba, la condena. El 28 de maig tindrà lloc una sessió especial de Cineclub Xic en motiu del Dia de l’Associacionisme Cultural. Tal com es va fer l’any passat, es farà una jornada de portes obertes on es podrà visitar la cabina i conèixer quines accions porta a terme Cineclub Vic i es farà la projecció gratuïta en 35mm d’un clàssic dels 80: Juegos de guerra.

5.600 espectadors

A la última assemblea de socis, Cineclub Vic va presentar el balanç de les activitats del 2016. Durant l’any de VICCC2016 es van programar 62 sessions de cinema, on hi van assitir 5.068 espectadors. El Festival Julius, dedicat a Vic, va aplegar gairebé 600 persones. A més de les projeccions, Cineclub va realitzar també tallers formatius i altres activitats dins de la programació de VICCC 2016. Un any amb molta activitat i amb unes xifres d’assistència que demostren la bona salut que viu l’entitat.

Consulta horària

Durant l’assemblea es va decidir tirar endavant una consulta vinculat sobre l’horari de les sessions de Cineclub Vic. Diversos sòcis van plantejar la possibilitat d’avançar l’horari de les sessions, una possibilitat que Cineclub Vic valora positivament per tal de donar més presència als cinefòrums posteriors als films, ja que, ara, moltes pel·lícules acaben a quarts d’una de la matinada i el públic no es pot quedar al debat posterior. Durant tres sessions de Cineclub Vic els socis i sòcies podran decidir si es manté l’horari actual (les 22h) o si prefereixen avançar-ho a les 21 o les 21:30. El nou horari (en cas que es canvii) s’aplicaria a partir del tercer cicle de l’any: setembre- desembre.

Dilluns 20 Març 2017
Eva Campos, del Cineclub Xiscnèfils de Cerdanyola del Vallès ha estat escollida com a jurat de la Federació internacional de cineclubs per atorgar el premi Quijote al 57 Krakow Film Festival 

EVA CAMPOS SUÁREZ
Després d'estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona, vaig viatjar a Brussel·les on vaig estar treballant de fotògrafa i videògrafa per a ballarins i performers. Allà vaig descobrir la meva passió pel cinema de dansa gràcies al contacte amb les corèografes Ana Cembrero Coca i Marta Kosieradzka. Dos anys i mig després vaig tornar a Catalunya, amb una idea al cap: crear un festival de cinema (tant de dansa com la resta de ficció) al Vallès Occidental, movent cultura fora del centre de la ciutat de Barcelona. Ara mateix estudio Producció Audiovisual i d'Espectacles a Terrassa amb la intenció especialment d'endinsar-me més en el món audiovisual.
 

Divendres 17 Març 2017
Informe de la presència catalana a les jornades d’autoformació organitzades amb motiu dels 70 anys de la Federació Italiana de cineclubs i de la Federació internacional de cineclub

Les jornades d’autoformació

A la ciutat italiana de Cagliari ens vam trobar els dies 10, 11 i 12 de març a l’Hotel Panorama. Vam ser un grup nombrós de cineclubs vinguts de Cerdenya i alguns de l’Italia continental per un curs d’autoformació. Després de les presentacions de rigor, dues conferències inaugurals ens van introduïr en el naixement de la Federació italiana de cineclubs des d’un punt de vista històric. Van estar a càrrec de Valentina Origa i Giuseppe Pilleri.

Per finalitzar la primera jornada es va projectar “Miracolo a Milano” de Vittorio de Sicca i es va procedir al debat amb el públic seguint la metodologia de analisis de la FICC italiana


El dia 11 van començar la feina per analitzar 30 anys després la Carta de Tabor dels drets del públic. Tots els delegats ens vam dividir en 4 grups i vam procedir a treballar de forma separada segons una proposta temàtica: Té sentit encara parlar dels “drets del públic”?, Existeix avui dia un “públic” de referència?, Hi ha punts de la carta que siguin vigents? Hi hauria que treure o posar alguns altres? Com es podria rellançar la carta i donar-li visibilitat?


Per la tarda va arribar el moment pels delegats internacionals. Casimir Yameogo (Burkina Faso); Gabriel Rodríguez (México); Laura Godoy (Ecuador), Vladimir Supik (Russia), Elisabeta Randaccio (Itàlia) i Julio Lamaña (Catalunya). Es tractava de donar una mostra de la força del moviment associatiu cinematogràfic al món.



Immediatament després es va projectar el curt anglès “Balcony” i es va procedir al debat segons la metodologia de la FICC italiana. 17 minuts de projecció i pràcticament una hora de debat.

Després del sopar es va procedir a l’anàlisi metodològic del debat del curt que havíem vist i debatut anteriorment. El treball consistia en analitzar al moderador i veure com ho havia fet. Va ser una sessió molt interessant on els assistents comentàven aspectes que havien mancat o subratllant aquells que havien anat bé. No cal dir que el debat, després de la projecció, és per la FICC italiana un moment clau en la pràctica cineclubista.

El dia 12 vam reunir els 4 grups que havien treballat per separat el document de la Carta de Tabor dels drets del públic i es van recollir les conclusions. Per resumir es va manifestar l’actualitat de la Carta i la necessitat de continuar difondre-la.


Després del dinar va haver un comiat general, la foto de grup i personalment, la sortida cap a l’aeroport per tornar a Barcelona. L’organització d’aquesta trobada va ser esplèndida i el nivell de les intervencions impressionant. Vaig recollir algunes idees que espero ens siguin d’utilitat a Catalunya i al cineclubisme dels Païssos Catalans. Agraeixo especialment a Marco Asunis, president de la FICC italiana i a tot el seu equip l’esforç per convidar-nos a aquesta trobada d’autoformació.


La nova llei del Cinema a Itàlia

Ja des del primer dia aquest va ser un tema que anava de boca en boca i que va ser tractat en diversos moments. A Itàlia hi ha una nova llei del cinema que ha deixat fora a les associacions cinematogràfiques. Des dels anys 60’ a Itàlia, les federacions de cineclubs (nou federacions en l’actualitat) rebien uns diners per part de l’Estat que ells repartien entre els seus cineclubs federats.

Aquest model no apareix a la nova llei del cinema i planteja un futur molt difícil i complicat per al cineclubisme a Itàlia. Al final de les jornades es va presentar un document que resumia la posició crítica amb el Ministeri de Cultura i amb aquesta llei i s’anunciaven possibles accions.

La FICC internacional es va comprometre a través del seu Secretari General, i membres presents, a donar a conèixer aquest document. També ens vam comprometre a recopilar Lleis de cinema a tot el món on els cineclubs siguin contemplats (La Llei catalana és un exemple) per tal de que la FICC italiana els pugui fer servir en la seva lluita per tornar a incorporar als cineclubs a la política cultural de l’estat italià.

Més info a
http://www.ficc70.it/


Julio Lamaña
juliolamana@federaciocatalanacineclubs.cat


Divendres 24 Febrer 2017
La Federació vol convidar-vos a sumar-vos al Dia de l'Associacionisme cultural (DASC) que es celebra el 4 de juny.

La FCC es presenta a una subvenció de la Direcció General de Cultura Popular i per aquest motiu us volem proposar que celebrem plegats aquesta data. La proposta és que el dia 4 de juny o un dia proper en aquella setmana, i en motiu d'aquesta celebració, els cineclubs propossésiu una jornada de portes obertes (visita a la cabina de projecció, explicació de com funciona el cineclub, regals de merchandising,... el que volgueu) a la vostra població per tal de fer conèixer l'entitat a les persones de la vostra ciutat.

Per dinamitzar aquest acte la FCC us facilitaria un ajut econòmic per pagar els drets de la pel·lícula que decidiu projectar. Haureu de publicitar que la projecció s'enmarca en el Dia de l'associacionisme cultural i incorporar el logo de la commemoració i el de la Federació catalana de cineclubs. La pel·lícula l'hauríeu de programar amb nosaltres. En principi reservarem l'ajut als 10 primers cineclubs interessats. Si aconseguim més diners anirem incrementant en ordre d'arribada de les sol·licituds. 

Per presentar-nos a la subvenció necessitarem una carta de suport dels cineclubs interessats. No necessitem saber encara quin títol programaríeu. Només el compromís d'adherir-vos a la campanya. Contesteu el formulari ABANS DEL 28 DE FEBRER 2017 

Per sol·licitar l'ajut heu de fer-ho a través aquest formulari

https://goo.gl/forms/8yWmI8fjMC94aO8i1

Informació sobre el Dia de l'Associacionisme Cultural:

http://cultura.gencat.cat/ca/departament/estructura_i_adreces/organismes/dgcpt/03_associacionisme/05_Dia-Associacionisme/

Divendres 10 Febrer 2017
1er Premi al correcurts de la MACCA de Cassà 2017 i Premi Miquel Porter i Moix 2017, guardó otorgat per l’Associació Amics de Miquel Porter i Moix i la Federació Catalana de Cineclubs.

Enguany, l'element sorpresa a encabir a la trama del curtmetratge a concurs era un donut.

El jurat estava format per:

Quico Riera del Cineclub Vuit i mig de Cassà de la Selva
Olga Porterías del Patronat La Catequística de Figueres
Xavier Cairó del Cineclub Diòptria de Figueres

Aquí podeu veure el curt guanyador "El bucle"


El bucle from callahan.ruiz on Vimeo.


Feed RSS de notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016



PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016