Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Notícies :: Notícies de la Federació :: TROBADA DE PROGRAMADORS DE CINECLUBS. CRÒNICA

Titular notícies

TROBADA DE PROGRAMADORS DE CINECLUBS. CRÒNICA

Divendres 6 Juny 2014

Convidats pel Cineclub de l’Associació Cultural de Granollers, un grup de programadors de cineclubs es van donar cita a l’auditori del Centre Cultural de Granollers per realitzar dos visionats exclusius.

Amb la presència del realitzador Ventura Durall, que va presentar el seu últim film “Els anys salvatges”, també vam fer un debat posterior a la projecció del film. A continuació varem veure “Stella cadente” de Lluís Miñarro que va excusar la seva assistència per ser-hi al Festival de Cannes.

Després del dinar varem realitzar la trobada de programadors de cineclubs. A continuació algunes notes:



TROBADA DE PROGRAMADORS DE CINECLUBS A GRANOLLERS

24/05/2014

Programa:
Matí: Centre Cultural de Granollers

• 9,30h.- Recepció i acreditació
• 10,00h.- Projecció de dos films 
1.- 10h.- El nou film de Ventura Durall (realitzador de “La doble vida de Andrés Rabadan” i “El perdó”) “Els anys salvatges” (75min). El film ha estat sel•leccionat a  l’ IDFA (International Documentary Festival of Amsterdam) a la Secció oficial i estrena mundial;  Festival de cine español de Málaga. Secció oficial;  Documentamadrid 14 i  Festival de Cinema d'Autor 2014.
http://www.cinemadautor.cat/movies/els-anys-salvatges/
http://nanouk.tv/ca/the-wild-years/
2.- 11,30h.- La primera peli de ficció de Lluis Miñarro, el conegut productor, Stella Cadente (111min),  va ser present al festival de Rotterdam, al Festival D’A i s’estrenarà el dia 30 de maig. Per tant la podrem veure en rigorosa preestrena. Estem negociant que el director pugui venir a presentar-la.
"Stella Cadente" deslumbra en el Festival de Rotterdam: https://www.filmin.es/blog/stella-cadente-deslumbra-en-el-festival-de-rotterdam
A “Fotogramas”: http://cine-invisible.blogs.fotogramas.es/2014/04/25/stella-cadente-estel-fugac-espana-2014/
+ info a la revista Caiman: https://www.caimanediciones.es/numero/27-78-mayo-2014/ 
• Dinar

• Tarda:
Reunió de programadors de cineclubs.

CINECLUBS I PERSONES ASSISTENTS

Cineclub Vuit i mig de Cassà de la Selva (Josep Ferrer); Cineclub Adler de Lloret de mar (Joan Moret); Cineclub Associació Cultural de Granollers (Jordina Medalla, Lluís Bauxell i Lambert Botey); Cineclub Barcelona Espai de Cinema (Emma Fernández); Cineclub Bigues i Riells (Joan Salvany); Cineclub Diòptria de Figueres (Xavier Cairó); Cineclub Igualada (Toni Cuadras i Joan Fitó); Cineclub La Garriga (Tariq Porter i Roser); Cineclub La Seu d’Urgell (Jesús Galindo); Cineclub Manresa (Enric Tierz i Francesc Navarro); Cineclub Vic (Quim Crusellas i Antoni Carmona); Cineclub Vilafranca (Pablo Sancho, Manel Balaguer i Patricia Esteban), Club Cinema Castellar de Castellar del Vallès (Àlex Portolés i Enrique Campos); Federació catalana de cineclubs (Francesca Prats, Olga Iglesias i Julio Lamaña).


Convidats pel Cineclub de l’Associació Cultural de Granollers, un grup de programadors de cineclubs es van donar cita a l’auditori del Centre Cultural de Granollers per realitzar dos visionats exclusius.

Amb la presència del realitzador Ventura Durall, que va presentar el seu últim film “Els anys salvatges”, també vam fer un debat posterior a la projecció del film. A continuació varem veure “Stella cadente” de Lluís Miñarro que va excusar la seva assistència per estar al Festival de Cannes.

Després del dinar varem realitzar la trobada de programadors de cineclubs. A continuació algunes notes:

En primer lloc intervé Xavier Catafal, de la distribuïdora de cinema asiàtic Isaan Entertainment http://i5403.wix.com/isaan#!cina-asiatico/cwzt . Ens explica que aviat ens farà arribar per mail el seu catàleg que nosaltres us enviarem. En Xavier comenta que és cinema asiàtic de qualitat i que podríem negociar un preu en base a les possibles contractacions. Els films estan subtitulats al català. La Jordina Medalla demana que es tingui en compte el cinema d’animació per a públic familiar.

Seguint l’ordre del dia es comença per valorar les propostes de programació que arriben des de la FCC. L’Olga Iglesias demana obrir un torn de paraules per saber-ne què en pensen els cineclubs.

En Toni Cuadras, tot comentant la iniciativa “Per estrenar” (projecció de films que no han estat estrenats a sales comercials), diu que per a cineclubs que tenen unes 15 programacions anuals, es fa difícil encabir aquestes propostes més arriscades. En quant al projecte de difusió alternativa CINESUD, creu que és idoni per muntar activitats de col•laboració amb altres entitats de la població (com dia del medi ambient, dia de la dona,...). En quant a la jornada d’avui creu que es podrien proposar títols “Verdi, Renoir”. En Julio Lamaña comenta que hauria de ser una aposta per part dels cineclubs la promoció del cinema català i que aquests visionats poden ser bons per posar en contacte autors i cineclubs. També es comenta que és potser més difícil pels programadors veure cinema català que altres produccions amb una distribució més normal. En Tariq Porter diu que programar cinema català hauria de ser un fet diferencial en els cineclubs, una mena de “marca” del cineclubisme català.

Joan Moret comenta que es podria fer una prova amb un mini-cicle itinerant de cinema asiàtic ofert per Isaan Entertainment entre alguns cineclubs. L’Olga diu que sempre tindrem que esperar a que finalitzi el circuit comercial abans de poder-la projectar als cineclubs. S’enceta una discussió sobre la necessitat d’escurçar la finestra de projecció entre l’estrena i el passi en cineclubs i que aquest hauria de ser abans de la sortida de la pel•lícula en homevideo.

Comentem que “La pel•lícula dels cineclubs” ha tingut amb “La Plaga” un gran èxit amb un rècord en el nombre de programacions per part dels cineclubs catalans.

L’Enrique Campos comenta una proposta de la Mostra de cinema de dones que està fent a alguns cineclubs. Es tracta de 3 pelis sense cost pel cineclub. Es poden escollir les pel•lícules entre els diferents blocs que proposen. Vic, Manresa i Igualada han rebut la proposta. Àlex Portolés comenta que seria interessant saber si aquesta oferta arribarà a altres cineclubs. La FCC farà la consulta.

L’Olga Iglesias comenta referent a “la pel•lícula dels cineclubs” que els cineclubs poden proposar-nos les seves apostes però sempre pensant que siguin pel•lícules que tinguin un interès general, pensant en un públic ampli.

Es comenta que Filmin proposa visionats, però no queda clar que es pugui aprofitar per realitzar projeccions a sales.

A la darrera Assemblea es va proposar oferir als cineclubs els premis de Cannes, Berlin i Venècia. La FCC s’ha trobat amb el problema de que, per exemple, a “La vida de Adele” no han fet còpies en 35mm VOSE i ha dificultat poder contractar el film. Només hi havia còpia VOSE en DCP i s¡ha hagut d’esperar a la sortida del BR o optar per projectar la còpia en 35mm doblada. Aquest és un problema que estem tenint i que ens està dificultant el treball per accedir a alguns títols importants.

En quant al projecte “Per estrenar” es comenta que si es fa en un període de 15 dies es podria guanyar en quant a presència mediàtica. El projecte “Per estrenar” consisteix en projectar films que no han estat estrenats comercialment però que han guanyat premis en festivals significatius. S’intenta també que pugui venir un director internacional i les despeses, que són compartides per tothom, fa que sigui econòmic portar realitzadors internacionals. Actualment participen del projecte el Cineclub Vic, Cineclub Vilafranca, Cineclub Manresa, Cineclub La Seu d’Urgell i la Filmoteca de Catalunya.

En Quim Crusellas proposa un intent per distribuir algun premi Quijote. Aquest premi és atorgat per jurats cineclubistes a diversos festivals. Els cineclubs catalans han participat a aquests jurats en diverses ocasions. Julio Lamaña proposa intentar-ho almenys amb el proper premi al Festival de Locarno.

L’Enrique comenta la importància d’aquestes reunions, ja que ajuden a fer pinya. El Quim diu que els mateixos cineclubs podrien col•laborar més entre ells. Proposa, per exemple, que un cineclub dediqui una sessió a un altre. Que la sessió sigui (per exemple) la del cineclub Manresa al cineclub Vic.

En Julio proposa parlar del tema dels curtmetratges i de la possibilitat de promocionar el curt programant-lo abans de cada sessió. L’Olga comenta que el col•lectiu Hamaca disposa de més de 900 curts i que ja ha fet una proposta per tal que un primer pack de curts estigui disponible gratuïtament pels cineclubs. Es podria accedir a altres curts provinents d’altres fons. En Xavier Cairó comenta que és un tema que ells volen tractar en el futur i ja tenen contactes amb el festival de Vidreres per tenir curtmetratges.
Seguint amb el tema dels curtmetratges es comenta la iniciativa que va començar l’any passat “El Dia+Curt”. Es celebra a tot el món el dia 23 de desembre (la nit més curta). L’any passat es va fer al cineclub Barcelona espai de cinema, Cineclub La Seu d’Urgell i Club Cinema Castellar. Es comenta que la sessió amb curts infantils va funcionar millor de públic que la dels adults. També es comenta que la data, molt propera al Nadal, no és la idònia. També es diu que els materials eren de molta qualitat i que estaria bé continuar donant suport a aquesta iniciativa.

En Tariq comenta que actualment és molt habitual que una part dels diners per a la producció de films sigui a través de plataformes de crowfounding. I que sovint a canvi d’una quantitat es pot pactar una projecció quan el film estigui acabat. Podria ser una forma d’aconseguir un petit circuit per algun projecte interessant.

Seguint l’ordre del dia passem a comentar el tema de l’accés a projectors DCI i a les pel•lícules en suport DCP. Es constata que només els cineclubs que programen en cinemes tenen accés a aquests projectors i format. Els preus dels projectors continuen sent prohibitius. En quant al preu de les còpies DCP l’Olga comenta que estan al mateix preu que els 35mm, al voltant dels 300€. L’Olga també diu que les distribuïdores tenen l’argument de que es paga pel producte i no pel format i que això pot portar a que els preus entre BR, DCP i 35mm es vagin acostant per igualar-se, especialment quan la pel•lícula no ha sortit a la venda pel homevideo.

En Àlex Portolés veu una oportunitat amb el BR per avançar-se a la sortida a la venda ja que el públic prefereix veure les pel•lícules abans de poder-la tenir  la botiga. Per tant creu que poder optar a la còpia en BR pot ajudar als cineclubs i tenir més públic. Les còpies en 35mm VOSE són molt poques i quan arriben als cineclubs el seu estat és moltes vegades deplorable. El fet que el BR és molt més econòmic que el 35mm està fent que cada vegada més els cineclubs optin per aquest format, com així comenta el Lambert del cineclub AC Granollers. L’Olga comenta a propòsit del BR que algunes distribuïdores, com Golem, no faciliten el BR des de l’estrena i que no sempre és fàcil disposar del BR. Es comenta en general que potser seria una bona idea escriure una carta a Golem des de la FCC per demanar. S’acorda fer-ho extensible a les altres distribuïdores.

En Quim Crusellas recorda la existència del catàleg de pelis clàssiques de “Clàssic films” www.classicfilms.es

L’Àlex Portolés comenta que podríem utilitzar la plataforma de Filmaffinity per crear un grup de cineclubistes i així compartir gustos per pel•lícules. Així es podria compartir gustos i comentaris per algunes pel•lícules, autors,... S’ha creat el grup “cineclubs catalans”.

En quant a la possibilitat de repetir aquesta jornada de programadors s’acorda de fer-la en principi dues vegades l’any, al maig i al novembre. La propera queda doncs emplaçada al novembre, encara sense data.
Finalitza la reunió de programadors de cineclubs a Granollers a les 17,50h

Últimes Notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016



PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016