Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

News :: Notícies de la Federació :: Cicle de xerrades "Mons inventats molt reals"

Titular notícies

Cicle de xerrades "Mons inventats molt reals"

Dimecres 17 Març 2021

“Mons inventats molt reals”
Cicle de ciència ficció cinematogràfica


Una de les tasques principals de la Federació catalana de cineclubs és la formació de públics. Al mateix temps que difonem la història i l'estètica del cinema, ens agrada aprofitar els debats cinematogràfics per abordar qüestions del present més immediat. Per aquest motiu, hem decidit juntar esforços amb la biblioteca de Vallirana Josep Maria López-Picó i oferir a les persones usuàries de biblioteques públiques un cicle de sis pel·lícules de ciència ficció.

Quatre d'elles, són adaptacions d'obres literàries escrites per Stanislaw Lem (El congreso), Mary Shelley (El Dr. Frankenstein), Ray Bradbury (Farenheit 451) i Richard Matheson (El increíble hombre menguante). Hem seleccionat les altres dues per diferents motius, però principalment per la condició de referències indispensables del gènere, dirigides per Lars von Trier i Spike Jonze.

Amb l'objectiu d'apropar-nos a tots els públics, hi ha obres de tots els temps, essent la primera de 1931, i hem inclòs una obra d'animació. També, com a part del cicle, s'oferirà una introducció i un col·loqui a càrrec d'especialistes vinculats al cineclubisme. Per últim, totes les pel·lícules són d'accés lliure i gratuït mitjançant la plataforma E-films.


Com funciona? T'hi apuntes?

Cicle

1. El increíble hombre menguante (Jack Arnold, 1957, 81')

"El Increíble Hombre Menguante", basada en el relato de Richard Matheson, y con guión del propio autor, se ha convertido en unos de los títulos imprescindibles del cine fantástico de todos los tiempos. Scott Carey (Grant Williams) navega con su mujer en una lancha motora y, mientras ella va a buscar una cerveza, se ve envuelto en una extraña nube. Unos meses después, empieza a notar extraños cambios en su cuerpo: poco a poco va perdiendo peso y altura hasta hacerse casi invisible. A partir de entonces, su vida será una pesadilla, una lucha constante por la supervivencia....

Dinamitza: Martí Porter (Cineclub La Garriga)
Vídeo-presentació: 20 d'octubre
Col·loqui: 27 d'octubre a les 18.30



2. Farenheit 451 (François Truffaut, 1966, 112')

François Truffaut dirigeix l'adaptació al cinema de la cèlebre novel·la de Ray Bradbury, un contundent al·legat contra el totalitarisme analfabetitzador. Imprescindible. Fahrenheit 451 és la temperatura a la que cremael paper dels llibres. Guy Montag, un disciplinari bomber encarregat de cremar els llibres prohibits pel govern, coneix a una revolucionària mestra que s'atreveix a llegir. De sobte, es troba transformat en un fugitiu, obligat a escollir no només entre dues dones, sinó entre la seva seguretat personal i la seva llibertat intel·lectual.

Dinamitza: Pep Garrido (director i docent)
Vídeo-presentació: 17 de novembre
Col·loqui: 24 de novembre a les 18.30



3. Her (Spike Jonze, 2013, 126')

La respuesta tecnológica al "Lost in Translation" de Sofia Coppola. El amor en tiempos de internet. La brillante película de Spike Jonze que se hizo con el Oscar a Mejor Guion Original.En un futuro cercano, Theodore, un escritor solitario, consigue un nuevo sistema operativo basado en el modelo de Inteligencia Artificial y diseñado para satisfacer todas las necesidades del usuario. Para sorpresa de Theodore, se crea una relación romántica entre él y la voz femenina de este sistema operativo.

Dinamitza: Anna Lati (Cinema del Diable, Martorell)
Vídeo-presentació: 9 de desembre
Col·loqui: 17 de desembre a les 18.30



4. El congreso (Ari Folman, 2013, 119')

Basada en una novela del genio de la ciencia ficción Stanislaw Lem, esta joya de la animación es el retrato de un mundo que se dirige inevitablemente hacia la irrealidad. Necesitada de dinero, Robin Wright firma un contrato según el cual los estudios harán una copia de ella y la podrán utilizar como les plazca. La actriz volverá a escena como invitada para un congreso, en un mundo que ha cambiado completamente.

Dinamitza: Quim Crusellas (Cineclub Vic)
Vídeo-presentació: 19 de gener
Col·loqui: 26 de gener a les 18.30



5. Melancolía (Lars Von Trier, 2011, 136')

Un meravellós Apocalipsi amb dues formes ben diferents d'afrontar-lo, un grapat d'inoblidables imatges de fascinant poder estètic que fins i tot arriben a superar les de L'arbre de la vida, un sublim exercici d'estilització que ens regala la versió més seriosa i sofisticada del mestre danès Lars von Trier. En definitiva, una fosca, apocalíptica però sobretot preciosista obra mestra immersa en una profunditat dramàtica que conjuga reflexió i sentiment. Tota una obra mestra.

Dinamitza: Julio Lamaña (Federació catalana de cineclubs)
Vídeo-presentació: 16 de febrer
Col·loqui: 23 de febrer a les 18.30



6. El Doctor Frankenstein (James Whale, 1931, 71')

Boris Karloff da vida al monstruo más célebre de la pantalla en esta película de terror considerada por muchos como la mejor de todos los tiempos. El doctor Frankenstein osa jugar con la vida y la muerte y, uniendo diversos trozos de cadáveres, crea un monstruo humano. La adaptación de la novela de Mary Shelley realizada por el director James Whale, junto con la tierna interpretación de Karloff de esta criatura en busca de su identidad, hacen de esta película una obra maestra no sólo de su género, sino de toda la historia del cine.

Dinamitza: Mireia Iniesta (Cineclub 39 escalons)
Vídeo-presentació: 16 de març
Col·loqui: 23 de març a les 18.30

Més sobre...: vallirana
Últimes Notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016



PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016